Dag 1 Leeuwarden-Ommen

11 juli 2025 - Ommen, Nederland

Om 9 uur ben ik bij Ronald voor de tocht naar de oorsprong van de Vecht. Ronald pompt nog even de banden van zijn fiets op, die hij leent van zijn vader. Die is er  ongeveer 10 jaar geleden mee naar Santiago de Compostela gefietst en later er mee onderweg naar Rome gestrand. De fiets moet dus wel in orde zijn, staat alleen wel al 9 jaar ongebruikt in de garage. Daarna snel vertrokken.

IMG_8927

De eerst stop is bij vader Piet in Heerenveen voor een bak koffie met een gevulde koek, lekker. Piet moet toch even slikken bij de aanblik van de fiets (en Ronald) die eindelijk weer een tocht gaat maken. Bij vertrek zien we ook de moeder van Ronald nog arriveren van het zwemmen. Met een windje in de rug passeren we vervolgens Wolvega, Steenwijk en Giethoorn, waar we een meegebracht broodje eten. Er passeren heel wat puntertjes met toeristen.

IMG_8930

Daarna via Zwartsluis waar Ronald nog wordt geflitst door de plaatselijke motoragent en een Starfighter geschonken door het personeel van een bedrijf bij een jubileum.

IMG_8942IMG_8933IMG_8947

In Hasselt (onze eerste Hanzestad) nemen we een kopje koffie en bezoeken het oude gemeentehuis waar een tentoonstelling is over een watersnoodramp uit 1825 en op de zolder nog allemaal oude wapens liggen. Best interessant allemaal en het culturele aspect kan worden afgevinkt.

IMG_8936

We fietsen verder langs het Zwarte Water waar net buiten Hasselt de Vecht in uitmondt.

IMG_8957IMG_8948

Even foto’s maken bij het officiële beginpunt en dan via de volgende Hanzestad (Zwolle) de Vecht gevolgd met eerst nog een korte stop bij een enorme begraafplaats.

IMG_8965

Het laatste stuk is een mooie route langs de Vecht. De kilometers beginnen wel te tellen, want het laatste stuk is pittig, ook om niet al te laat op de niet geboekte camping aan te komen houden we een straf tempo aan.

IMG_8969

Om 7 uur arriveren we na ruim 130 km dorstig op een prachtig plekje langs de Vecht en beginnen de tenten op te zetten. We vragen  de vissers die daar staan nog of zij weten of er een terras op de camping is voor een biertje. Helaas er zijn geen voorzieningen. Als de 2 vissers vertrekken zeggen ze succes met het tent opzetten (wat nog niet heel soepel gaat), wij gaan effe een biertje op het terras drinken! Wij kijken verontwaardigd op maar hij lacht en roept: grapje! Even later komt hij met 2 ijskoude Heineken naar ons toe. Echt superaardig en daarna  ook nog 2 borden heerlijke nasi! Natuurlijk wel verdiend na dit tochtje!

IMG_8981IMG_8987

‘s Avonds nog een salade gegeten in de gezellige Hanzestad Ommen.

IMG_8990

1. Ronald:
    19 juli 2025
    Het was een mooie, sportieve en leerzame eerste dag.