Dag 3 Nordhorn-Darfeld-Enschede

13 juli 2025 - Darfeld, Duitsland

Nu prima geslapen in onze tentjes, ondanks dat Ronald iets uitsteekt! Om half 10 op de fiets voor alweer de laatste etappe. Even flink doorfietsen om onder klokgelui voor de om 10 uur beginnende kerkdienst een ontbijt te vinden in wat Hanzestad Schuttdorf blijkt te zijn. De Vecht is hier niet breed en ondiep maar voor de handel in de 13 eeuw nog prima geschikt. Er staat een heel mooi oud Rathaus met een beeld van een vrouw die 2 geiten voorttrekt. Een mevrouw vertelt ons dat ze naar de bok moeten en daar geen trek in hebben, met deze uitleg wordt het wat beeldender.

IMG_9043

IMG_9049

Alleen de ijssalon is open maar naast ijs hebben ze ook nog tosti hamkaas met koffie, perfect!  Na Schuttdorf hebben we wederom een prachtige route langs de steeds smaller wordende Vecht die we regelmatig moeten oversteken. In Metelen een kopje koffie met helaas geen torte, dus in het volgende plaatsje Schoppingen (voor het eerst genoemd in juni 838) doen we dat nog eens over.

IMG_9061IMG_9058

IMG_9060IMG_9053

Hier ook een mooi raadhuis uit 1587 in Münsterlandse renaissancestijl. Op naar de bron in Darfeld komen we eerst nog langs het prachtige Schloss Darfeld.

IMG_9071

Via een klein paadje komen we uiteindelijk bij de bron, begint eigenlijk bij een bruggetje naar een boerderij. Mooie plek waar het water omhoog borrelt vanuit de plaatselijke heuvels. Er is nog een mooi aluminium bord met de hele route er in uit gefreesd.

IMG_9075IMG_9084

Op een bankje bij de bron eten we onze Duitse zuurdesem broodjes met Hollandse kaas op.

IMG_9092

Na de lunch fietsen we nog ruim 45 km naar Enschede om vandaar in 2 uur weer terug naar Leeuwarden te treinen. Het was een zeer geslaagde fietstocht met een ideale temperatuur en een gunstige wind door een mooie omgeving!

122  km en 23 graden

Vecht betekenis:

De naam Vecht komt waarschijnlijk van een oude Indo-Europese of Germaanse wortel die iets betekent als stromen of bewegend water. De exacte betekenis is niet meer te achterhalen, maar het gaat vrijwel zeker om een verwijzing naar de aard van de rivier zelf: een stromend water.

1. Ronald:
    19 juli 2025
    Kan me bijna niet voorstellen dat het maar 3 dagen waren. Voor het gevoel veel langer. Zoveel meegemaakt, gezien en gedaan. En dan toch zomaar weer voorbij. Bedankt Jelle. Het waren 3 fantastische dagen.
  2. Jelle Visser:
    20 juli 2025
    Het was inderdaad super, echt geweldig dat je mee was!
  3. Ferdinand:
    21 juli 2025
    Leuk verhaal heren en mooie belevenis zo te lezen😁