Dag 32 Kanali - Preveza (10 juli)

10 juli 2024 - Préveza, Griekenland

Weer uitstekend ontbijt en vertrek om kwart voor negen. Mooie route langs het strand en een zware km over het strand om even af te snijden.

IMG_6012IMG_6017IMG_6019

Na 10 km een uurtje gestopt voor een break bij strandtent met Griekse ijskoffie en een  healthy yoghurt. Dan nog laatste 10 km over het platteland naar Preveza, onderweg nog pompoenen waarbij een vrachtwagenchauffeur de rijpe exemplaren oogst en inlaad.

IMG_6030IMG_6026

Het is hier bloody hot en krijgt Jort plots wat symptomen van hittestuwing, vingers worden dik. Dus even alert en pauzeren in de schaduw en daarna laatste paar km rustig aan doen. We willen wel gewoon de halve finale zien! We komen weer wat bij in een koele supermarkt in Preveza en dan  inchecken om ongeveer 3 uur. Even douchen en daarna gaat Jort voor zijn eerste mousakka. We proosten met een  ΑΛΦΑ op het einde van de gezamenlijke loopkilometers. Het zit er op! Jort heeft het in de hitte en bergjes uitstekend gegaan. Vanaf ons balkon kijken we genoegzaam uit op de Cleopatra Marina, die nog herinnert aan de slag bij Actium van 31 voor Christus.

IMG_6035

De latere keizer Augustus versloeg hier vernietigend de vloot van Marcus Antonius en Cleopatra. Het echtpaar Cleopatra en Marcus Antonius lieten iedereen in de steek en piepten er met voorbedachte rade tussenuit naar Egypte (inclusief schatkist). Marcus Antonius verloor hier zijn leger, zijn reputatie van moedig man en elke kans de oorlog te winnen om de macht in het Romeinse Rijk. Toen de Romeinen kort daarna het land binnenvielen, pleegden Marcus Antonius en later Cleopatra zelfmoord. En zo werd Egypte een deel van het Romeinse Rijk. Er ligt nu ook een hele vloot (veel Bavaria’s) langs de kant, van onze restauranthouder begrijpen we dat deze voornamelijk van de Atheense maffia zijn en liggeld aan het besparen zijn. Helaas is ook de voetbalmaffia betrokken bij de wedstrijd van Nederland.

20 km en max 37 graden