Dag 36 Kato Rodini - Diakopto (14 juli)
14 juli 2024 - Diakopto, Griekenland
Ik vertrek om 6 uur, helaas niemand te zien voor wat ontbijt, wat was afgesproken. Dan maar even op de vetverbranding. Eerste 14 km is nog redelijk koel maar wel continue langs de (nog) rustige wegen.
Onderweg nog kerkje, werp even blik naar binnen.
Eerste stop is dan bij een strandje met koffietentje een koffie, een lekker kaasbroodje en een grote fles water. Dan nog 8 km naar Aiyion, de rivieren staan onderweg droog, weer langs niet fraaie wegen.
Op het einde nog even 20% volgens een bordje
en dan beland ik op een rustieke plek met cafés en ruime terrassen, het is zondagochtend maar nog heel rustig. Ik heb met de nieuwe schoenen een gemiddelde van 5,9 km per uur kunnen aanhouden, mijn T-Shirt is nog niet zo doorweekt geweest en de telefoon is niet meer te bedienen door de zweetdruppels die van mijn handen rollen. Na de stop doe ik ook voor het eerst onderweg andere sokken aan. Ik houd hier maar liefst anderhalf uur pauze en kan me even verdiepen in het stadje. Over 10 dagen beginnen de Olympische Spelen en er blijkt dat dit stadje op de oude Olympische Spelen (776 v chr tot 393 na chr, onafgebroken gehouden om de 4 jaar) verschillende Olympische winnaars had, waaronder Xenophon, Ladas (stadionrace), Athenodorus (stadionrace), Straton (pancration en worstelen). Pancration (vechtsport) zal tegenwoordig wel niet meer worden opgenomen, want het kende weinig regels, wel was het uitdrukken van ogen niet toegestaan. En wanneer een sporter tijdens een wedstrijd overleed, kreeg hij de eer van de overwinning. Nog even langs de kerk in Aiyion.
Daarna mooi stuk over paden langs huizen, olijfbomen en veel citroenbomen en met de zon meedraaiende zonnepanelen.
Ik eet 1 citroen, valt tegen, heeft dikke schil en best wel kleine droge inhoud. Misschien een verkeerde gepakt. Kom dan aan op een strand zonder dorpje er bij. Eet hier een Griekse salade en even mijn voeten afkoelen in het water. Sfeer doet denken aan Lauwersoog in de jaren zeventig, die eindigde dan toentertijd wel met een zware onweersbui.
Daarna nog een stuk langs strand en zee en kom dan om tien over drie aan in het eenvoudige hotelletje. En het gemiddelde van 5,9 km per uur weten vol te houden, wel een flinke blaar opgelopen. Dit komt zeker weten door de nieuwe schoenen.
37 km en max 35 graden

Wat hebben jullie het leuk gehad.
Wij ook in westgrafdijk alleen iets andere temperatuur.
Veel succes en blijf gezond.